Mali biseri

Navigacija:

Informacije:

Izložbe:

Galerije:

Varaždin

Franjevački samostan, ljekarna

Ivan Krstitelj Ranger (Varaždin) Ivan Krstitelj Ranger (Varaždin)

Varaždin, starozavjetni likovi kao predslike alkemijskih prapočela, 1750.

Ivan Krstitelj Ranger (Varaždin) Ivan Krstitelj Ranger (Varaždin)

Iako je Ranger svojom umjetnošću najčešće ukrašavao crkvene i samostanske prostorije vlastite pavlinske zajednice, tragovi njegove suradnje s franjevcima Provincije sv. Ladislava kralja sačuvani su u Krapini i Varaždinu.

Mali, poznati ciklus samostanske ljekarne varaždinskih franjevaca iz god. 1750. (opisan u Katalogu 2003. god.) vješto je isprepleten, a prema najvidljivijim dijelovima sadržaja ponekad ga predstavljaju kao „jedino Rangerovo profano djelo“. No bez obzira na to što se personifikacije četiriju alkemijskih prapočela nameću kao profane jer, su tri preuzete iz antikne mitologije a kontinenti su prikazani s kostimiranim likovima, Ranger je u temelje toga maloga ciklusa stavio četiri veoma jasne starozavjetne ilustracije koje unose dublji smisao i jasnu teološku poruku, iako nisu popraćene svetopisamskim navodima.

U dnu istočnoga polja, pod nogama četiriju tada poznatih kontinenata a pred globusom, uokviren je reljef na kojem iz okrugla otvora u zemlji izvlače starca. U tom se prizoru prepoznaje trenutak opisan riječima Izvadiše Daniela iz jame neozlijeđena jer se bijaše uzdao u svog Boga (Dn 6,24).

S južne strane uz krutu je zemlju tekuća i vlažna voda. Okružen profanim motivima, tu je naslikan reljef s izbavljanjem proroka Jone iz vode u koju je, zbog neposluha prema Jahvi, bio bačen na vlastiti nagovor. Na prorokov skrušen vapaj, upućen Jahvi iz utrobe ribe koja ga je progutala, smilovao mu se Svevišnji pa je zapovijedio ribi da ga vrati na obalu, što je Ranger doslovce ilustrirao (Jon 2,11).

Na zapadu je topali i suhi oganj predstavljen još jednim starozavjetnim motivom. Ovaj puta to je opis Ilijina uznesenja. Ranger je prikazao uznesenje Ilijino na ognjenim kolima s ognjenim konjima, dok ga njegov nasljednik Elizej promatra klečeći uz prorokov plašt koji je pao s kola (2 Kr 2, 11-13).

Na sjevernoj je strani prikazan i zrak pomoću jednoga starozavjetnog motiva, Ezekielova oživljavanja kostiju. U ovom se medaljonu raspoznaje klečeći Ezekijel pred suhim kostima i oživljenim bićima, prikazan u trenutku kada govori Od sva četiri vjetra dođi duše i dahni u ova trupla da ožive! Iznad njega lebde četiri glavice i pušu i oživješe i stadoše na noge - vojska vrlo, vrlo velika, izvješćuje prorok. Ranger navodi promatrača na Jahvinu izjavu koja se nastavlja na navedene upute: Ja ću otvoriti vaše grobove i duh svoj udahnut ću u Vas da oživite (Ez 37,9-14).

Kako bi naglasio osnovna svojstva elemenata koje prikazuje, Ranger je koloristički uskladio po dva suprotna medaljona, pa su voda i zrak sivkastomodri, čime je istaknuo njihovu hladnoću i vlagu, a zemlja i oganj crvenkastosmeđi, da potvrde s jedne strane toplinu i žar ognja, a s druge krutost i čvrstoću zemlje.

Četiri prapočela, oplemenjena djelima četvorice starozavjetnih proroka, upozoravaju, kao sastavnice Marije — Pharmakopaeae coelestis, Nebeske ljekarne, — i na duhovno zdravlje temeljeno na pouzdanju i povjerenju u Božji naum. Motivi su smišljeno odabrani. Danijel je spašen iz zemlje, kao i Jona iz ribe nakon trodnevnoga boravka (i Isus uskrsnu trećega dana), snagom Duha oživješe suhe kosti, a i Ilija bi uznesen na nebo.

Copyright © 2003.—2008. Janko Belaj & Marija Mirković, All Rights Reserved.