Zrelost četrdesetih godina

Navigacija:

Informacije:

Izložbe:

Galerije:

Dolnja Voča, župna crkva sv. Martina

Ivan Krstitelj Ranger (Sv. Martin, Dolnja Voča)

Svod kapele Blažene Djevice Marije, oko god. 1740.

Ivan Krstitelj Ranger (Sv. Martin, Dolnja Voča)

Svod trijumfalnpg luka pred kapelom Blažene Djevice Marije, oko god. 1740.

Rangerove slikarije u desnoj kapelici Blažene Djevice Marije u župnoj crkvi u Dolnjoj Voči iznenadile su nakon obnove svojom vrsnoćom, po kojoj se mogu uklopiti među slikareva djela četrdesetih godina 18. stoljeća.

Svodno je polje od oslika zidova odvojeno jednostavno profiliranim crvenkasto-ljubičastim mramornim vijencem, a sadržaj mu je jednostavan. Slikar je ovdje doista prikazao otvorena Nebesa čijim rubom lebde odrasli anđeli, među oblacima lepršaju anđelčići, a tu i tamo izviruje tek pokoja krilata anđeoska glavica. Sedam velikih anđela predstavljaju arkanđele. Oni na ovome svodu nemaju pobližih oznaka, kao primjerice na svodu u Lepoglavi, osim što bi se po sklopljenim rukama mogao prepoznati arkanđeo koji je spriječio Izakovo žrtvovanje (Sealtijel), te Gabrijel koji, osim posvud poznatoga ljiljana, zna u ruci držati upaljenu svjetiljku. U kapelici ni jedan arkanđeo nema svjetiljke, ali veliki anđeo nad ulazom u kapelicu drži dugačko uže s kićankom od kojega se (kao u Štrigovi i Belcu) izvorno spuštalo vječno svjetlo ili bar svjetiljka. Doduše, još jedan veliki i jedan mali anđeo (slikani lijevo i desno do ulaza, kraj sitnih otvora u svodu) imaju po jedno uže. Da im je namjena bila ista, može se naslutiti po načinu njihova osvjetljenja. Samo bi neko blisko svjetlo moglo biti razlogom zašto su oblaci i likovi oko tih otvora drukčije osvijetljeni od ostalih, na koje svjetlo pada samo iz ražarenog središta svoda. Ondje, naime, u blještavom nebeskom sjaju lebdi sjedobradi Bog Otac uzvijorene odjeće i rastvorena naručja, moglo bi se čak reći da hrli prema Marijinu oltaru.

Zanimljivo je uobličena i pojasnica u podgledu luka na ulazu u kapelicu. Ovdje si, na doticaju dvaju naroda, pružaju ruke personifikacije Hrvatske i Štajerske, svaka sa svojim grbom.

Copyright © 2003.—2008. Janko Belaj & Marija Mirković, All Rights Reserved.