Zrelost četrdesetih godina

Navigacija:

Informacije:

Izložbe:

Galerije:

Kamenica, kapela Marije Snježne

Ivan Krstitelj Ranger (Marija Snježna, Kamenica)

Svod svetišta kapele, slikano god. 1751.

Kao da je Rangerov oslik svetišta male kapelice Marije Snježne nedaleko Kamenice slikan u jednom dahu i kompozicijski stopljen u jednu nedjeljivu cjelinu.

Slikar je oko niše s Marijinim kipom izgradio iluzionistički oltar s četiri sveca među vitkim stupovima iznad kojih visoka atika svojim zlatno-modrim baldahinom stremi prema otvorenom nebeskom svodu. Oltar je prividno odmaknut od iluzionistički zaobljene oltarne niše, a slikar je jednak dojam postigao i u kupolici oko baldahina. Ranger i opet ponavlja okvire medaljona od bijeloga sjenčanoga mramora s unutarnjim crvenkastosmeđim ornamentiranim prutastim okvirima oko portreta četvorice crkvenih otaca. Ovi su medaljoni sastavni dio parapeta čiji izlomeljeni vijenac uokviruje otvoreni nebeski svod. U tjemenu svoda blista (kao i Belcu, Olimju i Štrigovi) stilizirano Ime Marijino od kojega se širi zlatno svjetlo i izbljeđuje modrinu Neba. Rubom plitkoga arhitektonskog vijenca oko otvora u Nebo poslagane su trbušaste vaze kakve je Ranger često raspoređivao po svojim kompozicijama. Po potpisima na parapetu (između portreta) prepoznaju se maslina, cedar, čempres i palma kao biljke spominjane u Pjesmi nad pjesmama i ostalim biblijskim tekstovima i u kasnijim oficijima, a prihvaćene su kao Marijini atributi. Slikar je za lakše snalaženje između sv. Augustina biskupa i Grgura pape ispisao: Quasi Oliva speciosa in campis, a Grguru s druge strane Quasi Cedrus exaltata sum in Libano. Ovima nasuprot su sv. Jeronimu slijeva et quasi Cypresus in monte Sion, a zdesna između njega i sv. Ambrozija quasi Palma exaltata sum in Cades. Nad najširim, ulaznim lukom, ispisao je Et quasi plantatio Rose in Iericho.

Na ovom malom i prividno nezahtjevnom svodu uočlijve su mnoge podudarnosti s ranijim Rangerovim svodovima. Kao da je pred nama kratki sažetak, pun smirenosti i vedrine, vještine slikara koji se predaje svakoj temi svom puninom svoje nadarenosti.

Copyright © 2003.—2008. Janko Belaj & Marija Mirković, All Rights Reserved.